Business Mobility Awards 2015

De Business Mobility Awards 2015 van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) gingen in naar JSR Micro uit Haasrode (categorie privébedrijven) en naar de provincie Antwerpen (categorie 'openbare ondernemingen/overheidsinstanties). De prijzen werden op 1 december 2015 uitgereikt door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts op het Mobiliteitscongres. Met de Awards wil de VSV ondernemingen en organisaties belonen die inspanningen leveren om de verplaatsingen van hun werknemers zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. 

De provincie Antwerpen zet al jaren intensief in op duurzaam woon-werkverkeer. Enerzijds als werkgever, met een uitgebreid bedrijfsvervoerplan, anderzijds als beleidsmaker, door andere werkgevers te adviseren en te stimuleren in het zelf nemen van maatregelen. Als werkgever biedt de provincie tal van zaken aan: een fietsleasing (inclusief verzekering en onderhoud), een fietsvergoeding (voor woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen, al dan niet in combinatie met een openbaarvervoerabonnement), een thuiskomstgarantie op het einde van de werkdag en fluohesjes met rugslogans. Daarnaast past het provinciebestuur een strikte parkeerreglementering toe, waardoor werknemers die binnen een straal van 5 kilometer van het werk wonen geen gebruik kunnen maken van de parking. Door de fietsmaatregelen steeg het aantal fietsende werknemers met 8%.

JSR Micro NV uit Haasrode is een bedrijf met 114 werknemers dat chemicaliën voor de halfgeleiderindustrie produceert. Het bedrijf is een dochteronderneming van JSR Corporation, een multinational met meer dan 5000 werknemers wereldwijd. Begin 2015 startte JSR Micro NV met de aanschaf van bedrijfsfietsen op maat van de medewerkers (inclusief onderhoud, verzekering en pechverhelping). Daarnaast nam het bedrijf ook deel aan acties zoals ‘Ik Kyoto’ en de ‘Autovrije Dag’. Met deze maatregelen wist het bedrijf op enkele maanden tijd een groot draagvlak te creëren en het aantal fietsende werknemers met 10% te verhogen. Inzetten op duurzame mobiliteit maakt voor JSR Micro NV deel uit van de totaalaanpak rond Maatschappelijk en Verantwoord Ondernemen (MVO).

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts zijn bedrijven/overheden belangrijke bondgenoten in de strijd tegen de files. 'De Business Mobility Awards bekronen positieve praktijkvoorbeelden die op een heel concrete manier perspectief bieden. De winnaars van 2015 bewijzen dat Koning Auto stilaan stevige concurrentie krijgt, ook in het woon-werkverkeer. Ik hoop dat nog veel meer werkgevers zich laten inspireren door deze laureaten’, aldus de minister.